Pomalu pečená kachní prsa s dýňovým pyré, kančí se šípkovou omáčkou a žemlovým knedlíčkem, krůtí maso na houbách, máslovou dýni s kuřecím masem, polévku z červené řepy, klasickou bramboračku, jelení ragú, čočkové rizoto se zeleninou anebo zadělávanou růžičkovou kapustu a další lákavé speciality si mohly na přelomu října a listopadu dát děti v jídelnách základních škol zřizovaných Městskou částí Praha 1.

„V našich školních jídelnách proběhl Týden podzimní kuchyně, kdy si mohly děti, pedagogové i dospělí návštěvníci vybírat z jídel připravovaných pouze ze sezonních surovin, a musím říci, poté, co jsem prošla všechny jídelny, že tak dobře jsem si dlouho nepochutnala v žádné restauraci,“ prohlásila spokojeně radní pro školství a občanskou společnost MČ Praha 1 Eva Špačková a její slova potvrdily i vedoucí oddělení školství MČ Praha 1 Michaela Vencová a referentka pro stravování Magistrátu hl. m. Prahy Ilona Kumžáková, které podávaná jídla rovněž posuzovaly. Ilona Kumžáková snahu radnice první městské části velmi ocenila.

REKLAMA

Radnice podle Evy Špačkové pokračuje v nastaveném trendu zvýšené komunikace s rodiči i zaměstnanci škol a jídelen, odstartované loňskými besedami vedenými odborníkem na výživu Petrem Havlíčkem. „Naším cílem je samozřejmě zvyšování kvality a pestrosti stravování i jeho estetiky, a hlavně pak také informovanosti rodičů, aby neměli informace o úrovni a skladbě jídel jen od dětí, což je – ruku na srdce – často velmi zkreslené,“ vysvětlila s úsměvem Eva Špačková a dodala, že školní jídelny Prahy 1 jsou otevřené debatě s rodiči, kteří se pochopitelně mohou přijít přeptat na skladbu jídel, mohou i ochutnat a podobně.

A jak na tom jsou „chutě“ malých strávníků? „Jsou děti, které snědí všechno, a jiné se zase ve všem ‚rýpou‘. Velmi záleží na stravovacích zvycích v rodinách; jestli se doma vaří, anebo se to nějak ‚odbyde‘. Nejoblíbenější jsou smažená jídla, hlavně sýr a řízek, nebo třeba mleté maso se špagetami. Děti moc nejedí kuřecí, ale ani další masa. Mají rády omáčky s knedlíkem, klidně bez masa, a sladké,“ popsala Renáta Břečková, vedoucí školní jídelny základní školy náměstí Curieových, kterou podle jejích slov překvapil úspěch obyčejné houbové smaženice.

Týden podzimní kuchyně se určitě vydařil, a až si paní kuchařky a páni kuchaři odpočinou, určitě zase přijdou s nějakým dalším zpestřením. „Všem pracovníkům školních jídelen moc děkuji, a to nejen za to, jak přistoupili k inovaci jídelníčků, ale i za to, jak společně s dětmi vyzdobili jídelny,“ ocenila radní Eva Špačková.

Zdroj: MČ Praha 1