Takifugu rubripes neboli čtverzubec patří k japonským kulinářským delikatesám. Snad každý, kdo navštívil Japonsko uvažuje, zda podstoupí riziko spojené s ochutnáním této jedovaté ryby obsahující množství neurotoxinu zvaného tetrodotoxin. Jediná chyba při přípravě čtverzubce fugu může pro milovníky této jedovaté ryby znamenat smrt.
Pro dospělého muže představuje smrtelná dávka množství velikosti hlavičky špendlíku. Když jsme odlétali do Japonska, informace o tom, kde se dá najít restaurace s touto specialitou, byly součástí našeho itineráře. Rozhodnutí, zda půjdeme do restaurace, kde nabízejí maso čtverzubce mělo ale padnout až v Japonsku. Když pročítáte řádky o konci některých strávníků, kteří ochutnali japonskou specialitu naposledy, moc se vám do netradičního cestovatelského zážitku nechce. Nakonec ale zvítězí hrdost dobrodruha a restauraci s masem čtverzubce začnete hledat.
Maso v nich smějí připravovat jen kuchaři s odbornou licencí. Najít takovou restauraci není v Japonsku nic složitého, stačí se zaměřit na typickou siluetu jedovaté ryby, kterou najdete v označení podniků servírujících na stůl rybí specialitu. V centru Tokya najdete jen pár metrů od tradičního trhu suvenýrů restauraci z těch nejvyhlášenějších. Krom obrysů známé ryby si zde můžete Fugu prohlédnout i v akváriu u vstupu. Ve všech průvodcích najdete zprávy o tom, že vstup a konzumace v této restauraci vám zeštíhlí bankovní účet, ale opak je pravdou. Ve srovnání s ostatním jídlem v Japonsku je sice oběd či večeře z masa Fugu trochu dražší, ale dovolit si ho může každý cestovatel.
Na výběr je řada způsobů, jak si nechat rybu připravit. Nejčastěji se servíruje jako sashimi, tedy syrové maso a nebo na způsob řízečků obalených v těstě. My jsme se rozhodli vyzkoušet nejen rybí řízek, ale i maso opečené na žhavých uhlících přímo na našem stole. Každý, kdo vloží první sousto čtverzubce do úst očekává s napětím, co bude následovat. Příznaky otravy se u různých jedinců liší, může mezi ně však patřit znecitlivění rtů, jazyka, tváře a končetin, pocit, že se s vámi houpá svět, závrať a nebo potíže s chůzí. Jedovatá látka v těle ryby Fugu je totiž 1200krát smrtelnější než kyanid. Jeden čtverzubec obsahuje takové množství jedu, jaké by stačilo na otrávení 30 lidí. Nic podobného jsme ale nezažili a zvěsti o čtverzubci jsou dnes spíš jen turistickou legendou. V certifikované restauraci se vám údajně nemůže nic stát. Ty zvěsti a zprávy, které předcházely naší ochutnávce ryby fugu byly mnohem zajímavější a dobrodružnější než samotná konzumace japonské speciality.
Maso čtverzubce chutná jako trochu šťavnatější český kapr. Každopádně ale takový zážitek patří k cestě do země vycházejícího slunce a je třeba ho vyzkoušet. Vždyť se prý není čeho bát.
Vysočina plná novinek a aktuálních informací