Až do konce ledna si budou moci labužníci vychutnat lanýžové menu, které připravil šéfkuchař Miroslav Kalina se svým týmem. Připraveny jsou skutečné lahůdky jako např.:
- Salát z mladého špenátu se ztraceným vejcem, krutóny a černým lanýžem
- Lanýžové nudle „Tagliolini“ s černým lanýžem
- Hovězí oháňka a kachní játra „foie gras“ pečená v kapustovém listě, glazurovaná karotka, kaštany a černý lanýž nebo také čokoládový dezert s lanýži.
Restauraci doporučuje průvodce Michelin Guide.
Druhá hotelová restaurace RIA nabízí menu z klasických českých jídel, která jsou připravená s maximální pečlivostí a šetrností, lehká jídla, profesionální servis. Obě restaurace doplňují kvalitní vína z vinařství Vinofol.
Generální ředitelka hotelu Hoffmeister Ivana Michalová říká: „Jsme místem, kde se pojí útulné prostředí, profesionalita a pohodlí. Zvu všechny na lahodné jídlo, které se stane skutečným zážitkem. Zapomínáme opravdově žít a vychutnávat si všechny radosti života. Naše lanýžové menu je mimořádnou příležitostí, jak tento stav změnit.“
O lanýžích
Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber") je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Ač svým tvarem připomíná lanýž nevzhledný, hrbolatý brambor, o to více skrývá pokladů ve svém chuťově zcela ojedinělém a co do účinků nesrovnatelném jádru.
Již od dob Sumerů jsou po několik tisíciletí lanýže považovány za tu nejvytříbenější labužnickou specialitu. Dokonce jeden z nejproslulejších kuchařů a gurmánů Jean Anthelme Brillat-Savarin o nich ve svém gastronomickém veledíle Fyziologie chuti (1825) neváhal prohlásit, že jsou tím pravým "démantem kuchyně".
A i když v minulých dvou staletích bylo pěstování lanýžů zejména ve Francii zčásti zkultivováno, přesto ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této "nejdražší houby světa"
vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.
Dle tradiční čínské medicíny lanýže nasávají tu nejryzejší esenci z kořenů stromů, tedy koncentruji v sobě tu nejčistší energii. Tato životodárná esence vyživuje a posiluje energii ledvin, jež odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako mocné afrodiziakum.