Druhé místo v letošním kuchařském klání školních jídelen obsadilo obědové menu ZŠ a MŠ Velký Beranov. Porota ocenila originální recept na pečeného králíka v marinádě s paprikou, šťouchanými bramborami, jarní zeleninovou polévkou a tvarohovým dezertem s pudinkem a ovocem.
„K obědu měli soutěžící připravit menu z králičího masa v hlavním chodu a mléčný dezert. Suroviny nesměly stát více než 34 korun,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová a připojila gratulaci k vynikajícímu výsledku.
Některá z finálových jídel jako třeba zatočený králičí hřbet se slaninou a rozmarýnem s gratinovanými polentovými knedlíčky a grilovanou zeleninovou směsí s červenou řepou by se klidně mohla podávat i v luxusní restauraci. Toto skvělé jídlo připravila Centrální školní jídelna Třebíč a umístila se těsně pod stupni vítězů.
O vítězi rozhodla porota složená ze zástupců ministerstev školství a zdravotnictví, České školní inspekce, Asociace kuchařů a cukrářů, Společnosti pro výživu, Magistrátu města Brna a především dvou žáků. Ve finálovém kole změřily síly kuchařské týmy z deseti nejlepších školních jídelen. „Hlavním smyslem soutěže o nejlepší oběd je ukázat, že školní stravování může pomoci v boji proti dětské obezitě a žáky motivuje ke zdravému způsobu stravování,“ uvedla Olga Johanidesová, která má metodické vedení školních stravoven v popisu své práce.